Virtual Music School DVD recensies

Performing Musician
Samengevat: een ongeëvenaarde en gebruikersvriendelijke methode in een zeer innovatief jasje. Het is pakket wat je jaren geleden gehad had willen hebben - ik in ieder geval wel!
Music Teacher
Wat zo geweldig is van het hebben van een cursus als deze op je computer is dat je de oefeningen en practische voorbeelden steeds weer kunt afspelen, zolang je maar nodig hebt.
Interface
De VMS is een geduldige, persoonlijke muzikale coach die altijd voor je klaar staat, en je helpt je vaardigheden naar een professioneel nivo te brengen. Dit indrukwekkende en gebalanceerde programma krijg je in feite voor een belachelijk lage prijs.
Music Maker
Je kunt je bijna geen betere muziekmethode voorstellen dan de VMS. (...) De muziek is uitstekend geprogrammeerd en gemixt met uitstekende geluiden.
Gitarist
Luisteren naar iets en tegelijkertijd zien wat er gebeurt is naar mijn mening de beste manier om iets snel te leren. Muziek-educatie op zijn best!
Muziekwereld
Aanvankelijk was ik wat sceptisch over muziek leren vanaf een DVD, maar deze methode met zijn inzichtelijke filmpjes maakt het echt veel gemakkelijker om te begrijpen. Ideaal studiemateriaal voor muzikanten!
Slagwerkkrant
Als ik nu een muziekopleiding zou volgen, als drummer of andere instrumentalist, zou ik deze DVD zeker willen hebben. Scholen zouden het moeten integreren in hun lessen!
Wusik Sound Magazine
Deze methode is zeer goed te begrijpen en buitengewoon effectief opgezet. Ik denk dat het rendement van de uren die je erin steekt gigantisch kan zijn.

Fundamentals DVD recensies

Gitarist magazine
De Fundamentals is een heel actieve manier van leren, omdat je altijd aan het lezen, spelen of schrijven bent.
Music Maker
... Raad je (nieuwe) leraar dan wel deze pakketten aan. VMS kan ik als basleraar al niet meer missen en ik zie met The Fundamentals precies hetzelfde gebeuren. (MS)
Akkoord magazine
Aan de slag gaan om een completere muzikant te worden is met deze overzichtelijke en uitnodigende DVD geen straf!
Zing magazine
Stap voor stap krijg je een grondige uitleg van het muzieksysteem, gepresenteerd door een leraar die nooit moe wordt en altijd beschikbaar is.


De volledige recensies:

Virtual Music School

Performing Musician - oktober 2009 - by David Etheridge
Bart Noormans Virtual Music School DVD ROM

Afhankelijk van je temperament en dat van je leraren kan het leren van muziek een plezierige en opwindende ontdekkingsreis zijn, of iets wat net zo tegenstaat als een bezoekje aan de tandarts. Er is ontzettend veel te leren, te begrijpen en toe te passen, maar het verkrijgen van de info die je nodig hebt kost tijd, en je zult verschillende bronnen moeten raadplegen voor datgene wat je zoekt.

Het heeft even geduurd, maar er heeft nu eindelijk iemand een gebruiksvriendelijk pakket ontwikkeld voor op de computer dat gebruik maakt van alle populaire multimedia-formaten, gebundeld in een complete praktische muziekcursus. Virtual Music School, een creatie van Bart Noorman van het Utrechts Conservatorium, is nu onderdeel van het eerstejaars-curriculum van de opleiding Jazz & Pop van het conservatorium. Als je verder in de DVD duikt wordt het waarom daarvan je meteen duidelijk, dus laten we eens wat dieper op de gekozen benadering en de inhoud ingaan.

We hebben het hier over een cursus voor gevorderde leerlingen (dus niet voor beginners) in melodie, harmonie en ritme, waarbij gebruik gemaakt wordt van filmpjes, MP3tjes, PDFs in een volledig geintegreerd geheel. Met 4 uur video verdeeld over 47 filmpjes, 75 pagina's met praktische oefeningen, 11 originele songs en honderden MP3-tjes in voorbeelden en oefeningen - samen goed voor 2GB aan data - is dit het volledige pakket voor docenten, scholen, colleges en voor thuisstudie en training.

Als je de inhoud van de DVD naar je harde schijf gekopieerd hebt, opent VMS in een browser-venster. De vier hoofdmenus zijn Home, Basics, Sections en Services. De Home-tab vertelt je alles over de DVD en de files, en vertelt dat de meespeeltracks in vier verschillende formaten worden aangeboden: de volledige track, de versie zonder melodie (no melody, aangegeven met de letters NM in de bestandsnaam), zonder harmonie (NH), zonder bas (NB) en zonder drums (ND). De partijen van alle songs zijn beschikbaar in alle twaalf toonsoorten, en er worden tips gegeven over het gebruik van ladders, en over improvisatie. De Basics behandelen.... de basis! Dit omvat de muzikale vocabulaire (de kwintencirkel, intervallen, akkoordsymbolen, samenvattingen en PFDs), met FAQs, opgaven en solfège-oefeningen (met stijgende en dalende intervallen - melodisch en harmonisch, drie- en vierklanken t/m 13-akkoorden). Het volgende menu, de Sections, behandelt de 11 originele songs en legt een grondige basis van de harmonieleer d.m.v. uitleg, oefeningen en meespeeltracks waarbij je alles leert wat je moet weten over harmonie, transposities en clave-ritmes. Het menu Services bevat een handige verklarende woordenlijst (glossary), een library met alle songs, alle opgaven en een werkboek-pdf; een Ear Training Centre en een Rhythm gym, en meer.

Het bronmateriaal is op zichzelf al zeer aantrekkelijk, maar wat de VMS echt de moiete waard maakt is de hele manier van presentatie. Het gebruik van videomateriaal, zo dat je de muziek voorbij ziet komen, met verhelderende notities terwijl je luistert en meespeelt levert de meest toegankelijke manier van leren die er tot op heden bedacht is. Veel van het meer theoretische materiaal wordt op een eenvoudige en elegante manier gepresenteerd, hetgeen de tijd om e.e.a. te begrijpen gegarandeerd verkort. Het materiaal is gebaseerd op blues, jazz en Latin stijlen, maar dit is het soort materiaal dat je in feite in je spel en je begrip van de muziek praktisch kunt toepassen - in wat voor stijl dan ook. Er is genoeg materiaal om je er maandenlang mee bezig te houden, zo niet langer. Op geen enkel moment zul je verbaasd of verward zijn bij het leren, aangezien de dwarsverbanden, hyperlinks en FAQs maar 1 muisklik verderop liggen.

Updates van de cursus zijn beschikbaar op de VMS website, en je kunt daar een introductiefilmpje bekijken waarin alle features van het pakket uiteengezet worden. Al met al bevat dit complete pakket de beste muziekcursus voor de serieuze en nieuwsgierige student. De prijs die je betaalt komt overeen met die van 3 of 4 lessen van een privé-docent, en er zijn complete pakketten in formaten voor zowel docenten als (individuele) studenten. Samengevat: een ongeëvenaard student-vriendelijk pakket in een innovatieve vorm. Waarschijnlijk is het de methode die je jaren geleden had willen hebben - ik in ieder geval wel!


top

Music Teacher - maart 2010 - door Tony Cliff

Bart Noorman's Virtual Music School

Dit ingenieuze programma richt zich op muziektheorie en praktische improvisatie, en is ontworpen voor gebruik in het eerste jaar van een Jazz & Pop-opleiding. Het omvat een grote hoeveelheid filmpjes, mp3s en schriftelijke opgaven. Hoewel het materiaal jazz-georienteerd is is vrijwel alle stof van toepassing op allerlei andere soorten musici en muziek. Er wordt uitgegaan van een bepaalde basiskennis (noten lezen), en pakt de draad op bij toonladderopbouw, akkoordsymbolen en intervallen. De cursus voorziet in uitmuntende demonstraties samen met een grote hoeveelheid praktische oefeningen, compleet met antwoorden. Daarbij hoort bovendien nog een omvangrijk pakket met materiaal voor gehoortraining/solfège, voor intervallen, drieklanken, septiemakkoorden, basale akkoordverbindingen en dictees. Ik heb me door het hele scale van materiaal bewogen en vind de ordening zeer logisch en aantrekkelijk gepresenteerd.

De hoofdonderwerpen in de VMS zijn 'Home', 'Basics', 'Sections' and 'Services'. 'Home' beschrijft hoe je het beste met de cursus kunt werken, in 'Basics' krijg je de basis van toonsoorten, harmonie en frasering onder de knie. De 'Sections' loodsen je door de harmonisch hoofdstukken als tussendominanten, dimakkoorden en tritonusvervangingen heen. Essentiele akkoordprogressies als de Blues, en 'Rhythm changes' (gebaseerd op George Gershwin's I Got Rhythm) komen ook aan bod, met heldere uitleg en practische voorbeelden. Het is fantastisch om te zien hoe de notatie meescrollt terwijl de muziek speelt, waarbij je gaandeweg ook het notenlezen nog extra traint. Het 'Services' menu bevat een rijkdomaan materiaal, zoals een gedetailleerde woordenlijst en een 'Library' waarin de aangeboden songs, schriftelijke opgaven, samenvattingen, essays en technieken catogorisch zijn gerangschikt. Ook vind je er het printbare 172 pagina's omvattende VMS-werkboek. In vind je in dit menu meespeeloefeningen voor II-V-I verbindingen, een Rhythm Gym om jazzgrooves en andere timingsperikelen te trainen, wederom voorzien van een zorgvuldige uitleg en printbare oefeningen.

Dit programma is niet voor complete beginners, maar biedt een enorme divers aanbod voor spelers die al wat verder zijn. Wat zo geweldig is van het hebben van een cursus als deze op je computer is dat je de oefeningen en practische voorbeelden steeds weer kunt afspelen, zolang je maar nodig hebt. De navigatie is zeer eenvoudig en het hele pakket zit helder en logisch in elkaar. Het kost €99. Als je daarbij bedenkt dat het 47 flmpjes, 75 oefeningblaadjes, 4 uur video en ruim 170 solfegetracksbevat, dan krijg je zeer veel waar voor je geld. Het is ook zeer bruikbaar voor docenten, die het kunnen gebruiken in hun lessen, om hun eigen kennis van de jazzharmoie en van frasering te kunnen uitbreiden. Ook zal dit pakket voor gebruik in klassen uitstekend dienst kunnen doen. - Tony Cliff

top

Interface magazine - september 2008 - by Eppo Schaap
Bart Noorman's Virtual Music School

Een geduldige personal music coach die altijd voor je klaar staat en je tot op professioneel niveau kan trainen. Zo zou je de DVD Virtual Music School het best kunnen omschrijven.

Bart Noorman is docent theorie aan het Utrechts Conservatorium. Het trainingssysteem dat hij over een periode van een aantal jaren heeft ontwikkeld en in de praktijk heeft uitgetest is nu verschenen in de vorm van het zelfstudiepakket Virtual Music School. Dit is een DVD voor muziekstudenten of gevorderde muziekschoolleerlingen die hun algemene kennis van (lichte) muziek verder willen uitbreiden en beter inzicht willen krijgen in de theorie erachter, maar de praktijk (gehoortraining en improvisatie) wordt ook niet vergeten.
Het lesmateriaal wordt in toegankelijke video's gepresenteerd. Als naslag zijn er pdf-documenten die een samenvatting op papier geven van wat er in de video's is behandeld en alle theorie nog eens overzichtelijk en 'afdrukbaar' op een rijtje zetten.

Wat behandelt Virtual Music School zoal?
In het basishoofdstuk wordt de vocabulaire van muziek uitgelegd, zoals de kwintencirkel (aan de hand van toonladders), intervallen (toonafstanden), akkoordsymbolen en melodieopbouw. Hierop is alle westerse muziek gebaseerd en kan je ogen openen voor dingen die nog niet wist maar misschien altijd wel onbewust hebt ervaren. Daarna krijg je een aantal pittige opdrachten en oefeningen (bijvoorbeeld: schrijf een toonladder in 12 toonsoorten uit in notenschrift) om je het geleerde eigen te maken en in praktijk te brengen.

Het hoofdstuk wordt afgesloten met een sectie met een groot aantal gehoorstrainingen. Hier kun je toonafstanden en akkoorden op het gehoor leren onderscheiden - onmisbaar als je muziek wilt uitzoeken voor het maken van eigen remixen. Deze oefeningen zijn als losse mp3-bestanden op de DVD aanwezig en kun je dus ook op je mp3-speler zetten om in de trein te oefenen. Slim daarbij is dat de oplossing als audio in de oefeningen zelf zit verwerkt en je dus geen los papierwerk nodig hebt om de antwoorden te controleren.

De diepte in
In het hoofdstuk Sections worden vervolgens verschillende belangrijke muzikale principes behandeld die op zichzelf staan. Welke akkoordopvolgingen komen veel voor in de muziek en welke veel voorkomende patronen bestaan hierin; verminderde akkoorden en hun toepassing; leidtonen; tritonus verwantschappen (een cryptisch omschrijving van een principe dat veel in jazz en intelligente popmuziek wordt gebruikt); blues; rhythm changes; thematische solo's en de betekenis van het clavepatroon in latin muziek. Elk onderdeel is weer verdeeld in een aantal subonderdelen en alles bij elkaar vormt dit een indrukwekkend trainingsprogramma waar je jaren mee vooruit kunt.

Dienstverlening
Tot slot vind je het hoofdstuk Services het materiaal van het programma categorisch gerangschikt, maar ook aanvullende essays over de onderwerpen oefenen op je instrument, verschillende melodische vormen, walking bass, leidtonen en hoe deze te gebruiken in akkoordenschema's, alteraties ('buiten' de akkoordtonen spelen) en hoe je je spel interessanter kunt maken voor de luisteraar.

Praktijk en kennismaking
De manier waarop de materie in dit trainingsprogramma wordt gepresenteerd is zeer efficiënt. Via de 46 video's wordt de theorie vloeiend gepresenteerd maar ook direct geïllustreerd met klinkende muziek. Je volgt daarbij op het scherm tegelijk het notenbeeld waarbij het huidige speelmoment wordt gemarkeerd door een bewegende lijn. Efficiënter kan bijna niet.

De originele composities die in de cursus worden gebruikt zijn van de hand van Bart Noorman zelf en zijn uitgevoerd met een mix van 'echte' instrumenten en hoogwaardige samples. De rhythmtracks zijn echter zo goed geprogrammeerd dat je nooit het gevoel krijgt met een instant midifile te maken te hebben, mede dankzij de medewerking van multitalent Bert van den Brink.

Voor een aantal mensen blijft het jammer dat de materie alleen in het Engels wordt gepresenteerd. Maar dat is een begrijpelijke keus en in de 'lichte muziek' is dit ook de voertaal, dus als je hierin verder wilt kom je sowieso niet onder de Engelse taal uit.
Op www.virtualmusicschool.nl vind je online een demoversie van de inhoud van de DVD, waarmee je al een aantal onderdelen in de praktijk kunt uitproberen. Hier verschijnen ook regelmatig nieuwe toevoegingen.

Conclusie
Virtual Music School is een zeer compleet trainingspakket voor wie zijn muzikale kennis verder wil uitbreiden, zijn oren tot op professioneel niveau wil trainen of wil leren improviseren in jazz, blues latin en andere stijlen. Bedenk wel dat dit geen programma is voor beginners en dat je het notenschrift machtig moet zijn. Je krijgt met dit pakket een indrukwekkend trainingsprogramma tot je beschikking dat jaren heeft gerijpt en daardoor goed is uitgebalanceerd. En dat alles eigenlijk voor een belachelijk lage prijs.

top


Music Maker - October 2008 - by Marten Schulp
Bart Noorman's Virtual Music School

Het allergrootste voordeel van een muziekleraar van vlees en bloed is dat hij of zij naar je luistert, je bijstuurt en tips geeft die direct betrekking hebben op jouw spel en je struikelblokken. Afgezien daarvan kun je je bijna geen betere muziekles wensen dan het doorwroeten van Bart Noormans dvd-lesmethode Virtual Music School.

Op de dvd staat twee gigabyte aan materiaal. Voor de soepelste omgang met de verschillende lesmaterialen op de schijf wordt aangeraden om alles naar de harde schijf van je computer te kopieren. Het pakket is compatible met zowel Mac als Windows; Virtual Music School draait standaard in je internetbrowser. Via een overzichtelijke menu-structuur kan je beschikken over talloze lessen. Die variëren van oefeningen, theoretische en praktische gedeeltes tot complete tracks met in een filmpje de noten en een analyse in tekstvorm. Ook bevat het pakket meespeeltracks voor alle instrumenten, inclusief partijen in pdf-formaat om uit te printen. De hoeveelheid materiaal is enorm, te groot om hier volledig te bespreken.

Noormans methode is gericht op begeleiding en improvisatiespel. Daarom is het meeste materiaal op Virtual Music School georiënteerd op jazz en aanverwante stijlen als blues en latin. Naast de heldere lessen in allerlei muziektheoretische concepten verdienen vooral de audiotracks een dikke pluim. Voor elk instrument is voorzien in een meespeelversie, waarbij de eigen partij is weggelaten. De basis van veel tracks is midi, maar het is allemaal goed geprogrammeerd en afgemixt met puike sounds. Daarnaast worden we nog getracteerd op een aantal tracks met gasten als jazzheld Bert van den Brink op piano.

Naast droge ladder- en akkoordstof behandelt auteur Bart Noorman onder meer frasering, gebruik van motieven en opbouw. Heel verhelderend en erg origineel zijn de 'fout/goed'-tracks. De muziek wordt begeleid door een filmpje waarin de noten voorbijrollen. In de tekst wordt aangegeven waarom een bepaalde geimproviseerde passage zwak is. Vervolgens krijg je een alternatief te zien en te horen, ook weer vergezeld van redenen.

Al met al is dit pakket een vette aanrader. Virtual Music School biedt je een gigantische stapel waardevolle les- en oefenstof waar je maanden zo niet jaren uit kunt putten.


top

Gitarist - november 2008 - door Michiel Roelse
Bart Noorman's Virtual Music School

De Virtual Music School is een instructie-dvd voor iedereen die geïnteresseerd is in improvisatie. Het goede van het gekozen format is dat werkelijk alle mogelijkheden worden benut. Zo worden onderwerpen in video’s uitgelegd en gedemonstreerd en verder uitgediept door middel van extra materiaal in mp3- en pdf-formaat, of het is toegankelijk via hyperlinks. De video’s blijken een geweldig hulpmiddel: je volgt tijdens het afspelen van de uitstekende voorbeeldsongs behalve noten ook het akkoordenschema en de gebruikte toonladders, waarbij je onderweg ook nog tips en uitleg op je scherm ziet. Naar iets luisteren en tegelijkertijd zien wat er gebeurt is volgens mij de beste methode om iets snel te leren. Blijk je extra oefenstof nodig te hebben, dan vind je dat tussen de 2 GB aan materiaal op deze dvd. Moeite met ritmiek? Ga naar de Rhythm Gym. Eindelijk eens fatsoenlijk over II-V-I-schema’s leren spelen? Kies de II-V-I Facilities. Kunnen je oren een grote beurt gebruiken? VMS heeft 174 solfège-oefeningen in mp3-formaat.

Gelukkig is auteur Bart Noorman er in geslaagd de gebruikersinterface overzichtelijk en intuïtief te houden, ondanks de grote hoeveelheid materiaal. Noorman is overigens docent op het Utrechts conservatorium. Hij heeft zijn VMS niet alleen gemaakt voor jazzmusici, ook al zullen die er zich gezien het geboden materiaal direct thuis voelen, maar ook liefhebbers van blues, latin, en pop kunnen veel opsteken van deze dvd. In feite is de Virtual Music School geschikt voor iedereen die wil weten hoe muziek in elkaar zit – dit is muziekeducatie op zij best! Meer info op www.virtualmusicschool.org. De dvd kost €99,- en het bijbehorende werkboek €35,-. (Michiel Roelse)

top

Muziekwereld - magazine van de NTB, december 2008, door Dave Vervegaard

Virtual Music School


Leren improviseren en begrijpen hoe dit in zijn werk gaat is niet gemakkelijk. Je zult kennis moeten hebben van toonladders, begrijpen hoe akkoorden en akkoordenschema's in elkaar zitten, en last but not least zul je een goed gehoor moeten ontwikkelen. Dit alles vergt veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Als docent toetsen lichte muziek - en met mij vele collega's - ondervind ik dagelijks hoe lastig het is de studenten hiertoe te enthousiasmeren en enthousiast te houden. Er is veel materiaal te krijgen zoals meespeel-cd's, theorieboeken en muziekmethoden. Vaak lastig voor de leerlingen om er mee te werken en de rode draad te blijven zien.

Een tijdje geleden vroeg de NTB mij of ik "The Virtual Music School" van Bart Noorman zou willen bespreken. In eerste instantie een beetje sceptisch ben ik aan de slag gegaan met deze dvd. Sceptisch omdat ik me afvroeg hoe je via een dvd een instrument zou kunnen leren bespelen (Music School), maar al snel werd me duidelijk dat het om verdieping in de wereld van muziek gaat. Deze dvd geeft op een eenvoudige en zeer duidelijke manier aan hoe je de eerste stappen tot improvisatie kunt zetten, maar zeker ook hoe je je huidige niveau kunt verbeteren en bijschaven. Er wordt gesproken over de harmonieleer, en de toonladders die op de verschillende akkoorden en akkoordenschema's zijn te gebruiken. Ook de timing en de ritmische invulling van improvisatie komen zeer uitgebreid aan bod. Dit alles aan de hand van voorbeelden zoals mp3's, midifiles en - waar ik zeer enthousiast over ben -: verschillende filmpjes. Dit maakt het echt leuk en begrijpelijk. Je ziet in een filmpje een muziekfragment met uitleg over verschillende opties (bijvoorbeeld goede en slechte opties). Doordat je hoort wat je er wordt uitgelegd is het in één keer duidelijk. Je snapt meteen wat er bedoeld wordt. Op deze manier worden verschillende onderwerpen onder de loep genomen. Om het gehoor (verder) te ontwikkelen zijn ook een aantal oefeningen op deze dvd te vinden.Conclusie
Deze dvd is ideaal om als studiemateriaal te gebruiken, met name voor studenten aan een conservatorium. Ook als docent op een muziekschool is het ideaal materiaal om in je lessen te gebruiken. Wel denk ik dat de leerlingen op een muziekschool hier begeleiding bij nodig hebben. De docent zal af en toe zaken moeten vertalen, omdat en uitleggen omdat deze dvd in het Engels is. Maar dat neemt niet weg dat de materie voor leerling en student met behulp van deze dvd een heel stuk tastbaarder wordt.

De volledige dvd kost €99,-. De studentenversie kost €45,-. Hieruit zijn de antwoorden op de schriftelijke opgaven weggelaten, zodat de docent als het ware controle heeft of de leerling de blaadjes wel zelf invult... En het maakt de prijs laagdrempeliger. Er is ook een werkboek à €35,- zowel in een studenten-versie als in een docentenversie (met antwoorden dus). Die boeken kunnen ook als pdf geprint worden. Het aanschaffen bespaart je het gedoe van (dubbelzijdig) printen en inbinden als je over de hele boel in een keer wilt beschikken.

Dave Ververgaard is docent toetsen lichte muziek, onderwijs-coordinator basisonderwijs en middelbaar onderwijs en voorzitter van de OR bij Art4u-Kunsteducatie in Veldhoven en de Kempen. Ook is hij als uitvoerend artiest actief in verschillende bandjes/combo's. In het verlengde hiervan arrangeert en componeert hij voor verschillende artiesten/formaties.

top

Slagwerkkrant - december 2008 - door Mark Eeftens

DVD-rom Bart Noorman - Virtual Music School

Moet je als drummer iets weten van muziektheorie? De een vindt van wel, de ander niet. Het is echter een ongeschreven wet dat drummers die verstand hebben van muziektheorie en wat weten van compositie absoluut in het voordeel zijn. Drummers die een vakopleiding volgen moeten verplicht aan de theorie, en op dat vlak vaak aan dezelfde eisen voldoen als andere instrumentalisten. Voor drummers is dat natuurlijk vaak zwaarder dan voor gitaristen en toetsenisten omdat melodie en harmonie voor de laatsten dagelijkse kost is maar voor de gemiddelde drummer niet.

Bart Noormans dvd Virtual Music School heeft alles in huis om je theorie én solfège tot op een hoog nivo te trainen. Middels een groot aantal filmpjes en oefeningen helpt de dvd je stap voor stap op weg in de vaak pittige kost. Voordeel is dat je een filmpje desnoods tien keer kunt terugkijken als je het niet snapt en zo in je eigen tempo kunt leren. De dvd bevat verder uitgebreide solfègetraining, play-alongs en printbare pdf's over allerlei onderwerpen; zelfs puzzels om op een leuke manier te kunnen leren. En wat te denken van de Rhythm Gym, niet alleen interessant voor drummers, maar ook voor de ritmisch zwakkeren onder de muzikanten.

Het enige nadeel, namelijk dat de dvd Engelstalig is, is tegelijkertijd ook een voordeel: op de conservatoria studeren vaak veel buitenlandse studenten en is de voertaal meestal Engels. Dan ben je dus meteen in staat mee te praten en weet je waar je medebandlid uit pakweg Israel het over heeft. Het is prettig werken met de dvd, qua structuur, en er staat echt héél veel op. Als ik nu op een conservatorium zou zitten, als drummer of voor welk instrument dan ook, zou ik deze dvd absoluut willen hebben. Ook als je van plan bent toelatingsexamen te doen, kun je je met deze dvd goed voorbereiden op de eisen voor theorie en solfège; eisen die voor drummers al op een behoorlijk hoog nivo liggen. Wellicht zouden vakopleidingen - als zij zich kunnen vinden in de geboden stof - Virtual Music School gewoon in hun lessenpakket opnemen.
(Mark Eeftens)


top

Wusik Sound Magazine - February 2009 - door David Keenum
Klik hier to download the 4 page article (pdf).
top

Fundamentals

Gitarist - februari 2011 - door Michiel Roelse

Fundamentals

Wie?
Musicus en docent Bart Noorman kennen we van zijn 'Virtual Music School' uit 2008. Dat was een multimediapakket met films, tekst, pdf's en mp3's, gericht op het begrijpen van muziek met als uiteindelijk doel het leren improviseren.

Wat?
Noormans nieuwste creatie 'Fundamentals' is een soortgelijk pakket, maar dan met muziektheorie als onderwerp. Centraal staat het verband tussen ogen (muziek lezen), oren (naar muziek luisteren) en vingers (muziek spelen). Wie met 'Fundamentals' aan de slag gaat leert muziek lezen, schrijven en spelen.

Goed?
Muziektheorie is niet het meest favoriete onderwerp van de meeste muzikanten, welk instrument ze ook bespelen. Maar je kunt in elk geval niet zeggen dat 'Fundamentals' saai is. Ook dit pakket zit namelijk bomvol filmpjes, mp3's en pdf's met uitleg van basisbegrippen en letterlijk honderden verschillende demonstraties, testvragen en oefeningen. Ik kwam zelfs zaken tegen die ik nog niet eerder had gezien, zoals het toonladderwiel en de intonatietrainer.
Het beginscherm van de dvd-rom toont de volgorde die wordt gehanteerd: eerst theorie, dan melodie en ritme, dan harmonieleer en ten slotte kan het studiemateriaal worden geoefend in het trainingsdeel.

Dus?
Met 'Fundamentals' krijg je spelenderwijs essentiële muziektheoretische begrippen onder de knie. Het leuke is dat het een heel actieve manier van leren is, omdat je steeds zelf aan het schrijven, lezen of spelen bent. De dvd-rom bevat zowel de Nederlandse als de Engelse versie van het pakket.top

Music Maker - maart 2011 - Marten Schulp

Bart Noorman - The Fundamentals Of Music
Een complete muzikant worden. Voor dat doel kan je deze les-dvd gebruiken. Om te beginnen kun je er de basisbeginselen van muziek stap voor stap mee oefenen. Als je die beheerst, stoom je door naar steeds moeilijker oefeningen in het lezen, begrijpen, luisteren, naspelen, opschrijven, analyseren, interpreteren en uitvoeren van muziek.

The Fundamentals Of Music is het vervolg op Virtual Music School, de dvd van Bart
Noorman die ik tweeënhalf jaar geleden in deze rubriek heb besproken. De opzet is
identiek: een dvd tjokvol oefeningen en voorbeelden. De mp3’s en pdf's zijn in een
gestructureerde vorm toegankelijk via een stel pagina's die je gewoon kan oproepen
in je webbrowser. Geen problemen dus met Windows, Mac of Linux. Om alles soepel te laten lopen wordt aangeraden om de hele DVD naar je harde schijf te kopieren. De systeemeisen zijn erg vriendelijk, het pakket moet ook prima te draaien zijn op (oude) schoolcomputers.

Virtual Music School uit 2008 bood tekst en uitleg over muziektheorie, samen met een hoop praktische voorbeelden en meespeelmateriaal. The Fundamentals Of Music is bijna geheel gericht op oefenen. Er zijn drie secties met oefeningen: Theorie, Melodie & Ritme en Harmonie & Tools. Het voert hier opnieuw te ver om alles op te sommen. De theorieoefeningen zijn een stapel pdf's met opgaven en bijbehorende antwoord-bladen. In de andere twee secties kun je direct in de browser werken. In Play What You Hear bijvoorbeeld hoor je een ritmesectie een begeleiding spelen. Een solo-instrument laat een melodische frase horen die je daarna met dezelfde begeleiding naspeelt. Je kunt de bladmuziek openklikken om te checken, of naar keus de eerste noot laten verklappen. En in Sing What You See leer je van blad zingen; met een afspeelknop kun je de melodie laten horen om te kijken of je de opgave goed hebt.

Kortom: een compleet en mooi uitgevoerd pakket. Wat doet The Fundamentals Of
Music
niet? Dat wat alleen een leraar kan: naar het spel van de leerling luisteren,
hem bijsturen, meteen die verkeerde noot eruit pikken, helpen zijn individuele knel-
punten te herkennen, en informeren naar de tentamenweek op school. Zelfstudiepak-
ketten als deze zijn prachtig, maar les blijf je nodig hebben. Raad je (nieuwe) leraar
dan wel deze pakketten aan. Virtual Music School kan ik als basleraar al niet meer
missen en ik zie met The Fundamentals precies hetzelfde gebeuren. (MS)

top

Akkoord magazine - april 2011 - Bart de Neve

Virtual Music School - Fundamentals


Een completere muzikant worden, dat is het doel van de dvd-cursus Fundamentals van trompettist Bart Noorman. Hoewel de titel aangeeft dat het om basiskennis gaat, wordt wel verwacht dat de allereerste beginselen bekend zijn. Maar voor wie een beetje de weg weet op zijn instrument is deze cursus zeer geschikt. Je leert muzieknotatie, de herkomst van kruisen en mollen, hoe te transponeren. Maar ook de diverse intervallen, de akkoord-symbolen en van blad zingen komen aan bod.
De cursus wordt toegankelijk gemaakt door middel van trainers, twee uur aan
instructieve filmpjes en duizenden mp3's voor o.a. intervallen en drieklanken. De opmaak is zonder saai te zijn vrij spartaans, wat de overzichtelijkheid en rust van het schermbeeld zeker ten goede komt. Alles wordt helder en duidelijk gepresenteerd. Maar om een betere muzikant te worden, moet je er wel zelf mee aan de slag. En dat is met deze uitnodigende dvd geen straf.

top


Zing magazine - juni 2011 - Mariette Effing


Altijd je muziekleraar in huis


Wie meer wil weten van de dvd Fundamentals kan het beste naar www.virtualmusicschool.nl gaan en op rondleiding klikken. Je krijgt dan een grondige uitleg door maker Bart Noorman zelf. Met Fundamentals heb je voor 39 euro een ‘muziekleraar in huis die nooit moe wordt en altijd beschikbaar is’. Met deze dvd kun je tot een hoog niveau leren van blad te zingen en meer leren over allerlei aspecten van muziektheorie.

Maar voordat je echt lekker met het programma aan de slag kunt gaan, heb je wel behoorlijk wat basiskennis nodig. Geen nood, dit staat allemaal ook op de dvd. Stap voor stap krijg je een grondige uitleg van het muzieksysteem door middel van filmpjes en geluidsfragmenten. Daarna is het een kvvestie van oefeningen maken om te controleren of je het allemaal snapt, een woord- en begrippenlijst bestuderen en aan de slag gaan. Voor een gemiddelde koorzanger is het instapniveau dan ook vrij hoog maar het voortraject is heel gedegen opgezet.

Eenmaal bezig kun je met het onderdeel Sing What You See beter leren van blad te zingen. Laat je niet afschrikken door de moeilijkheidsgraad van de eerste oefeningen, de inzichteliike help-functie werkt erg goed. Het Play What You Hear gedeelte zal voor een gemiddelde zanger niet zo lastig zijn, maar Write What You Hear daarentegen wel! Wie echt verder wil met muziek kan terecht in het Theorie-menu en de Harmony Trainer.

Fundamentals is echt bestemd voor iedereen die zich nog verder in de techniek van muziek wil verdiepen of zich wil voorbereiden op het toelatingsexamen conservatorium.

top