Frequently Asked Questions

Vragen van muzikanten die op zoek zijn naar muziekeducatie-software

Wat is de betekenis van de kubus op de Home page?De kubus laat prachtig zien hoe tientallen verschillende aspecten van de muziek in elkaar grijpen en moeten worden gecombineerd tijdens het spelen. Het doel van onze software is om zowel de mogelijkheid te bieden om diep op zo'n aspect in te zoomen, als om ze te combineren op een organische manier. We willen musici aanmoedigen om te werken aan alle vaardigheden en zo een completere muzikant te worden.

Ik werk veel met jonge kinderen, spreekt dit soort software hen ook aan? Kinderen absorberen informatie veel sneller dan volwassenen en houden het beter vast. Hun leven is gebouwd rond computerspelletjes, internet en social media, waar ze visueel, auditief en fysiek leren. De programma's Fundamentals en VMS gebruiken deze vaardigheden. Het is zelfs zo dat sommige onderdelen verslavend werken omdat je direct onderdeel uitmaakt van een band. Ze dagen zichzelf muzikaal uit op manieren die normaal misschien niet in een muziekles aan bod komen. Kinderen zullen gestaag vooruitgang boeken omdat ze de oefeningen keer op keer opnieuw willen doen.

Ik speel altijd op mijn gehoor, dat noten lezen is er nooit van gekomen...
Noten kunnen lezen opent veel deuren! Denk aan alle songbooks, alle bladmuziek met miljoenen stukken en oefeningen. De Fundamentals kan de drempel om te leren lezen verlagen, omdat de filmpjes het systeem glashelder uitleggen, en de vele oefeningen om ritme en toonhoogte onder de knie te krijgen hebben allemaal een overzichtelijke spanningsboog. Het kost natuurlijk tijd en discipline, maar de trainers in het Melodie & Ritme menu zijn leuk om mee te werken en werpen binnen korte tijd hun vruchten af.

Ik zou willen dat mijn privelessen twee keer zo lang duurden!
Een van de voordelen van onze multimedia is dat het de docent veel tijd bespaart. Hij kan nu de leerling vragen voor de volgende les bepaalde filmpjes te bestuderen en een bepaalde pagina in te vullen. Welk onderwerp het ook om gaat, er is vrijwel altijd een hoofdstuk voor. De docent hoeft niet langer zelf een systeem op te zetten, hij hoeft hooguit een paar vragen te beantwoorden of hier en daar bepaalde denkfouten recht te zetten. De tijd die je ermee bespaart kan ten goede komen aan het spelen - dat is tenslotte hetgene waar we het allemaal voor doen!

Onze koordirigent maakt altijd mp3-tjes met de stem die we moeten zingen
Wees maar blij met zo'n dirigent! Uit het hoofd zingen heeft zijn voordelen, maar bedenk wel dat het lang niet bij alle koren zo zal werken. De investering in het leren zingen van blad betaalt zich zelf snel terug. Het repeteren zal effectiever verlopen, en je hoeft niet meer alles uit je hoofd te kennen. Er ontstaat meer tijd om te werken aan de klank van het koor, de timing, de dynamiek, de uitspraak e.d. als de zangers kunnen lezen. De Fundamentals hebben een speciale van-blad-zing module aangevuld met een goed te begrijpen theoriehoofdstuk.

Onze muziekschool wil best theorielessen aanbieden, maar er is weinig geld
Onze DVDs zijn beide een curriculum op zich. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden, want met dit materiaal heeft elke geschoolde docent een eenvoudig handvat om een lessenserie op te zetten, voor welk nivo dan ook. Het is heel normaal dat mensen het prettig vinden als iemand ze elke week vertelt wat ze moeten doen. Het organiseren van deze 'stok achter de deur' is gemakkelijk en hoeft niet veel te kosten. Je kunt het zelfs via e-mail opzetten zonder dat de deelnemers fysiek bijeenkomen. Op de website vind je een voorbeeld van zo'n huiswerksysteem.

Op mijn oren improviseren begint nu wat beperkt te voelen...
Gefeliciteerd! Kennelijk heb je muziek in je hoofd, en heb je de nodige ervaring in het bewegen over de akkoorden. Dat is de beste volgorde om te leren improviseren. De volgende stap is om op een meer bewuste manier te spelen. In de VMS krijg je allerlei praktische improvisatieopdrachten. Er is een boodschappenlijstje met 16 verschillende technieken om het akkoordenschema te leren (ver)kennen, waardoor je je vocabulair uitbreidt, je solo leert opbouwen als een avontuurlijk verhaal, harmonische rijker te kleuren, enz. Speel de arpeggio's, varieer de melodie, volg de guidetone lines, etcetera. Je bent er klaar voor!

Als ik nummers schrijf kom ik telkens weer op dezelfde akkoorden uit...
Het VMS programma heeft songs die de vele effectieve harmonische routes laten zien. Voorhoog de spanning met een tussendominant, versterk een droevige tekstregel met een Moll-Dur truc, maak een zoet chroamatisch baslijntje alsof je een rasechte Braziliaan bent, ga 'outside' met behulp van een tritonusvervanging, leer vloeiend te moduleren tussen alle 24 toonsoorten, enz. Dat klink moeilijker dan het is! De VMS is een rijke gereedschapskist voor componisten, met analyses van tientallen beroemde songs, en uitdagende puzzels met akkoordverbindingen.


Vragen over Virtual Music School software in het algemeen

Wat is het verschil tussen de Fundamentals and de VMS? Je zou kunnen zeggen dat de Fundamentals zich richten op het horizontale aspect van de muziek: de eenstemmige melodische lijn met alles wat daarbij hoort qua ritme, toonsoort, notatie, e.d. In de VMS komt daar een verticale dimensie bij: je leert hoe die melodie zich verhoudt tot de harmonie, en hoe akkoordverbindingen zijn samengesteld. In de VMS valt er ook op creatief gebied van alles te beleven, nl. improvisatie, terwijl de Fundamentals je juist helpen om je basisvaardigheden qua horen, lezen en spelen te ontwikkelen. Als dat soepel loopt kan je dat bij het improviseren in de VMS weer goed van pas komen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van deze programma's? De Virtual Music School software combineert alle populaire vormen van multimedia voor muziekeducatie in transparante interfaces. Het is een leraar die je kunt terugspoelen, die met eindeloos geduld 24 uur per dag voor je klaarstaat. Het werken met de software is leuk, en omdat het zo verslavend werkt oefen je meer en leer je sneller en effectiever. Lees ook de gebruikersreacties op de website!

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze multimedia software? • Filmpjes worden gebruikt voor uitleg: What You See Is What You Hear;
• Trainers combineren bladmuziek met audio in een stap voor stap benadering;
• PDFjes worden gebruikt voor essays, samenvattingen en oefeningen;
• De audio is gemaakt met behulp van echte instrument of hoogwaardige samples;
• Songs, solos en grooves worden gespeeld door uitstekende musici;
• Melodieen dragen bij aan de muzikale vocabulaire van de spelers;
• Voorbeelden en songs zijn altijd speelbaar en transparant;
• Veel van het materiaal kan gemakkelijk worden overgezet op mobiele apparaatjes;
• Je navigeert gemakkelijk naar waar je moet zijn om een betere muzikant te worden;
• ALLE aspecten van het muziekmaken kunnen worden geoefend.

Kunnen docenten deze software ook gebruiken als aanvulling op hun lessen? Onze DVD's zijn uiterst geschikt voor zelfstudie, maar er zijn reeds vele docenten die de programma's als ondersteuning gebruiken. Het bespaart enorm veel uitlegtijd, docenten kunnen verwijzen naar bepaalde onderdelen, leerlingen hebben een enorme hoeveelheid materiaal om te leren uit het hoofd te spelen, van blad te zingen, te improviseren, hun gehoor te oefenen, etcetera. Veel oefeningen zijn ook bruikbaar met groepen.

Wat zijn de systeemvereisten van deze software? • Dvd drive
• 2 GB vrije Hard Disk ruimte voor de VMS VMS, 2.7 GB voor de Fundamentals
• Flash plug-in versie 8 of hoger (meestal al geinstalleerd)
• Windows: Intel Pentium II 450MHz of sneller
• Macintosh: PowerPC G3 500MHz of sneller, draaiend onder OS-X
• Linux: >500MHz + Flash 8
Als je bij de demo's van de programma's naar binnen gaat en ziet dat alles normaal werkt is je computer er geschikt voor beide DVDs!


Vragen over de Fundamentals DVD

Wat is het hoofddoel van het Fundamentals programma?
Veel musici ontwikkelen zich eenzijdig. Gitaristen bijvoorbeeld leren vaak spelen op hun gehoor en intuitie, terwijl blazers vaak goed zijn in het lezen van bladmuziek. Met de Fundamentals word je aangemoedigd om te oefenen op ALLE aspecten van het muziekmaken. Alle denkbare verbiningen tussen Noot, Greep en Klank komen aan beurt. De eventuele mentale barrieres die er zijn op het gebied van muziektheorie worden gemakkelijk overbrugd door slimme multimedia zoals de filpmjes. Op die manier strijdt de Virtual Music School zowel tegen muzikaal analfabetisme als tegen te grote afhankelijkheid van bladmuziek! ;-)

Kan ik me hiermee voorbereiden op een toelatingsexamen?
Je moet natuurlijk altijd de toelatingseisen van de betreffende muziekopleiding opvragen, maar in de meeste gevallen bieden de Fundamentals precies het pakket dat je nodig hebt: begrip van het systeem van muzieknotatie, basis-solfege, dicteetjes, van blad zingen, instrumentale vaardigheden, enz.

Sommige filmpjes beginnen met een inleidend tekstje. Moet ik dat lezen?
Ja, het is verstandig om die inleidingen even door te lezen, omdat ze het concept van het filmpje uitleggen, de betekenis van bepaalde gekleurde noten toelichten, of gewoonweg vertellen waar je op moet letten. Je haalt dan domweg meer uit het filmpje.


Vragen over het Virtual Music School programma

Is de VMS een jazz-cursus?
De VMS is voor iedereen die geinteresseerd is in improvisatie of wil weten hoe muziek in elkaar zit. Jazz is natuurlijk een geweldige stijl om je te bekwamen in improvisatie, en de VMS spreekt jazzbeoefenaars dan ook aan. Aan de andere kant is de stof uit de VMS van toepassing op vele andere stijlen, zoals country & western, salsa, Braziliaans en pop. De VMS houdt zich bezig met alle muziek die gebaseerd is op de klassieke westerse principes van spanning en ontspanning. Je kunt het toepassen in vrijwel elke stijl die je maar wilt. Bovendien, muziek in hokjes stoppen is uiteindelijk alleen maar tijdsverspilling...

Is de VMS ook bedoeld voor zangers en zangeressen?
Vocalisten hebben geen knoppen, ventielen of toetsen om de juiste toonhoogte te vinden. Zij zullen relatief meer tijd moeten investeren om de functie van een noot in een akkoord te leren herkennen. Daar staat tegenover dat ze geen last hebben van moeilijke vingerzettingen. Zo heeft ieder instrument zijn eigen uitdagingen. Als je zanger(es) bent is het wel een goed idee om wat pianolessen te nemen, zodat je je toonhoogte kunt controleren, en op een bewuste manier kunt experimenteren met harmonie.

Is de VMS zijn geld waard?
Een van de recensenten schreeft: deze indrukwekkende en gebalanceerde methode is in feite belachelijk laag geprijsd (Eppo Schaap in Interface, September 2008). De VMS kost €99,-. Dat is ongeveer de prijs van 3 of 4 privélessen van een uur. Alleen al de totale tijd van de filmpjes omspant deze 4 uur, maar deze kun je dus afspelen zo vaak en wanneer je maar wilt. Tel daarbij op de tientallen oefenblaadjes, de high-tech solfège-voorzieningen en de leerzame songs om te studeren, dan moet je concluderen dat Eppo een punt heeft. De VMS omvat veel meer dan een goed boek over improvisatie of muziektheorie.

Heb ik nog een leraar nodig als ik de VMS in huis heb?
In muzieklessen kun je het over allerlei onderwerpen hebben: klank, vingerzetting, voordracht, houding, timing, etcetera. Voor veel van die onderwerpen heb je een leraar nodig. Docenten kunnen vooral veel uitleg-tijd besparen door te verwijzen naar onderdelen in de VMS, die ze dan kunnen gebruiken om te spelen en feedback aan hun leerlingen te geven.

Ik bespeel een Bes-instrument. Zijn er getransponeerde partijen voor mij?
Ja, de VMS-interface biedt alle songs aan voor C-, Es- en Bes- instrumenten, en voor bassleutellezers. Sterker nog: partijen en begeleiding van alle stukken zijn beschikbaar in alle twaalf toonsoorten!

Kan ik bij de VMS-songs ook iets anders spelen dan de melodie of een solo?
De meeste mensen zullen willen oefenen met de No Melody versie om de melodie te spelen of op het schema te improviseren, maar de meeste songs zijn ook beschikbaar in andere versies: de PA (Play Along) track is om met alles mee te spelen, de No Bass version (NB) is voor bassisten, de NH (No Harmonie) versie voor pianisten en gitaristen, en de ND-versie is voor drummers. Deze tracks worden ook gebruikt voor aanvullende oefeningen in de VMS.

Kan ik het VMS-materiaal ook zonder computer gebruiken?
De map met de data van de VMS is heel systematisch geordend. Je kunt eenvoudig de mp3-tjes van de songs of de eartraining-pagina's op je mp3-speler zetten of op een audio-cd branden. Je hebt dan alleen een stereoinstallatie of een hoofdtelefoontje nodig om de tracks af te spelen.

Hoe voorkomt VMS dat ik de weg kwijt raakt, zoals in theorieboeken?
De VMS gebruikt vrijwel alle mogelijkheden met multimedia om je daar naar toe te leiden waar je moet zijn om een betere muzikant te worden. Een verklarende woordenlijst vertelt je waar een bepaald onderwerp wordt behandeld, veel pagina's hebben 'crosslinks' (dwarsverbanden), veel FAQs hebben ook een paar vragen voor jou - bij wijze van 'zelftest', en in de Library worden alle songs, oefeningen en samenvattingen nog eens categorisch gerangschikt.

Ik knap bij muziektheorie vaak af op vakjargon. Hoe gaat VMS daarmee om?
Theoretisch jargon wordt vermeden óf verhelderd d.m.v. multimedia. Waar een musicoloog het bijvoorbeeld heeft over een niet-diatonische dissonant krijgt deze noot in de VMS een vies-bruine kleur om lelijke botsing met een naburige akkoordtoon te illustreren. Een 'blue note' in een blueslijn is makkelijk te herkennen omdat hij echt blauw is! Eenvoudige kleurcoderingen tezamen met grafische tekens als pijltjes en haakjes verhelderen allerlei muzikale concepten. Het 'What You See Is What You Hear' systeem verlaagt vele drempels.